lørdag 6. august 2011

August 2011

Ble ingen blogg i juli! Men her er vi tilbake.

Juli ble innholdsrik, på både godt og vondt!

Først minnes jeg turen til Tana, hvor jeg bl.a fikk oppleve Langnesmarkedet i alldeles strålende varmt solskinn, med en lett bris opp fra elva, som holdt myggen unna! Og selvfølgelig en masse kjente som man ikke hadde sett på en stund. Fikk jo ikke pratet så mye med alle, ettersom det stadig dukket opp folk som ville ha tak i en. Og så var det visstnok folk en ikke nådde å krafse tak i, men det får heller stå sin prøve. Koselig var det i alle fall. Og så måtte jeg selvfølgelig smake Sirma IL sin bålstekte Tanalaks, et alldeles fortreffelig måltid.
På lørdags ettermiddag var jeg i Vestertana og kjøpte en 3 kilos laks hos en kamerat fra tidligere dager. Søndag måtte, bare måtte, jeg steke fersk laks i Smalfjord - fantastisk spise sammen med rømme og agurksalat!
Ellers gikk jo dagene med til besøk hos mor på helsesenteret, og besøk hos slektninger. Her ble det både elg-gryte, " bassun loussa" i massevis og mye annet godt, samt selvfølgelig kaker og kaffe. Man blir tatt godt vare på av slekt og venner når man kommer til Tana!
Da min bror med familie kom oppover, laget vi selv lettsaltet laks, på stekepapir i ovnen, altså "bassun loussa", en gammel sjøsamisk rett, hvis jeg ikke tar så altfor mye feil? Åkke som, fantastisk godt er det i alle fall!

Såvidt hjemkommen, til Skien, hørte en på radio, og så senere bildene på TV fra det forfredelige som skjedde i regjeringskvartalet, og på Utøya. Etterhvert steg dødstallene, slik at det hele virket helt uvirkelig! At noe slikt kunne skje i det vi alle ynder å kalle for lille, snille Norge, i dette fredelige hjørnet av Europa. Mistankene gikk (selvfølgelig?) først til Al Qaida eller liknende organisasjoner, men så viste det seg raskt at det var en "norsk nordmann" som sto bak massakren av sine egne landsmenn. Vi har i ettertid hørt hvordan bl. a. ungdommene på Utøya opplevde de forferdelige timene, panikken,  de tankene de gjorde seg, om de kunne stole på politiet osv.
Hvordan kunne en mann kaldt stå å regelrett henrette alle disse ungdommene? Og alt dette pga hat mot  en bestemt folkegruppe!
Folket i Norge viste hjertevarme i tiden etter 22/7. Blomster og lys ble lagt ned, som etterhvert vokste til et enormt blomsterhav, bl.a utenfor Oslo Domkirke. Mandag 25, juli samlet den norske befolkningen seg i alle byer og tettsteder rundt om i landet, og gikk i fakkeltog, til minne om ofrene, og for å vise sin kjærlighet og støtte - for å vise at terror ikke skal vinne! Bare i Skien var vi visstnok bortimot 50.000 som deltok, iflg mer ofisielle kilder,  og det i en by hvor det bor ca 50.000 mennesker! Selvfølgelig var det folk fra andre steder i Telemark som også var tilstede i byen.

Via TV og internett dukker det i ettertid stadig opp mere "grums" fra gjerningsmannens meningsfeller. Uttalelser fra diverse ordførerkandidater som ryster en. Meldinger om en stadig voksende høyreekstrem bevegelse, som varsler at flere liknende aksjoner vil komme i Europa!
Er det bare begynnelsen på en voldsbølge vi har vært vitne til? Utløst av eksplosjonen i Oslo og skytingen på Utøya? Kan vi gardere oss mot silke fremtidige hendelser? Det er mange spørsmål som dukker opp.
Det er blitt sagt at Norge skal bli som før, et åpent samfunn. Jeg tror ikke at Norge blir som før. Noe skjedde med oss alle den fatale dagen i juli 2011. Hvordan det vil påvirke oss vil kun tiden vise. Det hele viser bare hvor viktig det er å ta vare på hverandre, og vise litt omtanke.
Men, livet går videre, uansett hvor tungt og urettferdig det er for spesielt de pårørende.

Tilslutt vil jeg ønske alle en veloverstått ferie, hvor vi har fått oppleve både regn og sol om hverandre. Det har visst vært positivt mht multehøsten oppe i Finnmark - heldige dere som bor der!
Men sommeren er ikke over enda, så nyt godværsdagene som helt sikkert kommer!

1 kommentar:

  1. Så sant, så sant Jarle. Va veldig hyggelig at du stakk innom, synd vi ikke fikk tatt oss en liten en sammen. Men regner med at vi lever noen år til! :-) Alltid trivelig og interesant å lese bloggene dine. Ha en fortsatt fin sommer og høst! :-)

    SvarSlett