lørdag 15. oktober 2011

Shalom! Tur til Israel

Shalom Israel!
5. oktober, litt etter kl 23.00 landet vi på Ben Gurion flyplassen i Tel Aviv, etter en reise fra Gardermoen via Riga i Latvia. Ca kl 02.00 den 6. oktober var vi på hotellet. Vi var på forhånd blitt "advart" mot strenge sikkerhetskontroller i Israel, men jeg kan opplyse at både ved ankomst og avreise, var det ikke særlig strengere enn på mange Europeiske flyplasser hva gjelder både passkontroll og tollkontroll. Ved avreise fikk vi tom beholde våre vannflasker, noe jeg ikke har opplevd andre steder! Fornuftig, spør du meg!
Et lite tips: Hvis du har stempel fra Israel i passet ditt, kan du få problemer med å komme inn i en del andre land, men du kan ved ankomst Israel be om å ikke få stempel i passet, hvis du har planer om å besøke disse landene. Du kan finne mer ut om dette på internett.

Hotels along the Tel Aviv beach
Vi så frem til dager med sol og  for oss, nye opplevelser. Etter å ha gjort oss kjent med de nærmeste omgivelser, tuslet vi ned på stranden for å sole oss. Nydelige strender som strakte seg kilometervis nord- og sørover mot Jaffa, "gamle" Tel Aviv. Hotellene lå som perler på en snor langs strandpromenaden. Om kvelden var det herlig å vandre barføtt langs stranden , for å betrakte nydelige solnedganger, og livet generelt. Folk satt på stranden og koste seg med vin og litt å bite i. Temperaturen om kvelden kunne "synke" ned mot 26 grader. Selv etter mørkets frembrudd var det mange som var ute og badet i Middelhavet, som holdt en temperatur på ca 25 - 26 grader anslagsvis.
Kos i solnedgang

Det vi ikke visste før vi dro nedover, var at vi skulle havne midt oppi jødenes kanskje helligste dag, Yom Kippur, den store soningsdagen, ( ref 3. Mosebok ), som inntraff fra solnedgang 7. oktober, og til første stjerne viste seg på himmelen neste kveld. Kirkens øverste skal da gå inn i Det aller helligste for å ofre og sone sine og folkets synder og urenheter i det forgangne år. Alle over 12 - 13 års alderen faster, og man hverken spiser eller drikker noe som helst, unntatt  det som av helsemessige grunner  strengt tatt er nødvendig. Litt rart å betrakte det hele som utenforstående. Ca kl 19.00 så vi masse folk kledt i hvitt som gikk til synagogen. Ingen biler på gatene, all offentlig kommunikasjon stoppet, alle butikker og serveringssteder var stengt. Litt senere på kvelden krydde det av folk, hundrevis, ja kanskje tusenvis,  som gikk i store flokker midt i gaten, mange syklet, og det varte helt til neste kveld. ( Og jeg som hadde glemt å kjøpe øl! Hva gjorde man da? )

Jaffa, sett fra nord.
Strandpromenaden

Jo, neste morgen gikk man de 4 kilometrene langs den nydelige strandpromenaden til Jaffa, det gamle Tel Aviv, som har muslimsk befolkning, og ikke feirer Yom Kippur, Vel, ikke BARE for å kjøpe øl, men for å oppleve den delen av Israel også.
På vegen mot Jaffa, kom vi over et maleri av det som jeg oppfatter som en aldri så liten parodi på Michelangelo's bilde "Det siste måltid":
"The last supper", by someone with great humor!
Jeg tror bildet taler for seg selv uten ytterligere kommentar fra min side!



Frukt og grønt
Krydder
Selvfølgelig måtte vi også besøke det berømte Carmel- markedet. Her ble det solgt alt mellom himmel og jord; klokker, CDer, elektriske artikler, souvenirer, klær, - you name it! Som bildene over viser, ble det også solgt krydder og masse deilig frukt og ferske grønnsaker, samt kjøtt ( dog ikke svinekjøtt! ). Man kunne også kjøpe hurtigmat som falaffel, shaorma mm.  Det var spennende med alle de fristende duftene og fargene fra krydderbodene, grønnsakdiskene, brødbodene, og ikke minst lydene fra det yrende folkelivet, med torghandlerne som fallbød sine varer.



Men Tel Aviv er så mye mer. Selvfølgelig er det shoppingsentre "overalt", men også en fin blanding av gammelt og nytt hva gjelder bygningsmasse. I den eldste delen av byen er avenyer og gater omgitt av trær, og dermed litt mer vanskelig å "navigere" i ( synes nu jeg ),   mens den nyere delen er mer åpen og oversiktlig med bredere gater og boulevarder. Det var greit å bruke offentlig kommunikasjon som busser, og minibusser, såkalte marschroute-taxi's, som hadde samme rutenummer som bussene. Billettprisen på bussen var 6 sheikel, ca en tier omregnet til norske fjelldollar. Vi bodde forresten like ved huset hvor Israels første statsminister , Ben Gurion, bodde og arbeidet. På den korte tiden vi var i Tel Aviv nådde vi selvfølgelig ikke over alt, men det kommer nok flere anledninger til å bli bedre kjent med både byen og landet Israel. Og bare for å ha sagt det: Vi likte Tel Aviv veldig godt! Når det gjelder maten, var den god, og man fikk rikelig. Faktisk har jeg aldri fått større entrecote tidligere; over det dobbelte av en norsk, og godt under halve prisen. Dagen etter prøvde vi lammekebab, og jeg trodde det var for to personer det som var på tallerkenen da jeg ble servert. Tror kanskje ikke det er helt vanlig med slike porsjoner for israelittene, men turistene var i alle fall fornøyd! Og drikken var det heller ingenting å utsette på ( fant jo fort mitt favoritt-øl!). Til frokost ble man servert egg, salater og melkeprodukter, selvfølgelig med pannekaker, vegetarpizza, forskjellige sorter brød, kaker og masse frukt! Det ble ikke servert kjøtt av noe slag til frokost.
Restauranter, cafeer og forskjellige andre spisesteder fant man overalt, bl.a. gikk man nesten sik-sak mellom alle fortausrestaurantene, men vi gikk etter den gode regel; der det er mest folk, er det som regel best ( og trygg ) mat!
Mens vi var i Tel Aviv tok vi en guidet tur til Jerusalem, en fantastisk opplevelse som jeg skal berette litt om ved en senere anledning!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar