lørdag 12. januar 2013

2012, et tilbakeblikkVi er allerede godt ute i januar i det nye året 2013. Er i skrivende stund ute i Nordsjøen på veg til Hamburg. Sitter og ser på bilder fra 2012, og masse minner dukker opp. Det har skjedd mye i 2012.
Vi begynte 2012 med nyttårsfeiring i Wien, med nyttårssupe i Gerstners salonger, en plass med tradisjoner tilbake til 1800 tallet, med fantastisk buffet, med alt hjertet, og ganen kunne begjære, både av fantastisk mat og herlig drikke til!
Like før midnatt, var vi ute i Wiens gater medbringende en flaske champagne, og vi møtte 2012 med en durabelig champagneskål, sammen med tusenvis av andre feirende, og ikke minst glade mennesker.
Vi overvar også en fantastisk ballett på Statsopfer, Tornerose av Tschaikowskiy. Bare ett ord er dekkende: Fantastisk! Og videre samme kveld fortsatte vi med mer champagne og Sachertorte. Ja, året begynte fantastisk for oss.

Vinteren gikk, med en del skiturer, og spesielt liker vi å gå i Løwenskiolds skoger, og da helst oppe ved Svanstul. Masse besøk har vi også hatt, både av familie og venner.
25. februar overvar vi en fantastisk konsert i Ibsenhuset i Skien. Nemlig K&K Philharmoniker orkesteret med dansere som fremførte musikk av Strauss. En minneverdig aften, var det! Med Radetskiy-marsjen, og det hele!

Våren kom, og med den mye flott arbeide ute i hagen, men også hele sommeren med kamp mot Iberia- sneglene, også kalt mordersnegler. Men de ble møysommelig plukket, og lagt i ”saltlake”. Enkelte dager kunne vi plukke et par hundre av dem! Først på sommeren tok de godt for seg av våre nyplantede blomster, men etterhvert fikk vi ”overtaket”. Lena fant også et middel, Nemaslug, som hjalp godt til å ta knekken på dem. Kampen mot sneglene varte til et godt stykke utpå høsten.
I mai var vi en tur i Amsterdam, og heldige med været var vi. Vi var dessverre et par uker for sent ute til å få med oss tulipanblomstringen, men vi fikk da sett mye blomster for det! Vi reiste nemlig også til Venlo, hvor det hvert 10ende år arrangeres en ”Floriade”, med utstillinger med hovedvekt på planter. Anbefales, men neste er først i 2022!

I begynnelsen av juni gikk turen opp til Tana med bil, for bl.a. feiring av mors 87 års dag, og den ble feiret på Helsesenteret sammen med nære slektninger. En virkelig hyggelig stund!
Fra Tana dro jeg videre til Karasjok, der vi var samlet en del 40 års jubilanter, som de første som gikk ut av ”Sami Gymnasa” i 1972, med ex art i samisk. En meget hyggelig sammenkomst, og vi besøkte ”gammelskolen”, og vi fikk også en omvisning på Sametinget! En meget hyggelig helg, var det, og artig å treffe igjen de man ikke hadde sett på, ja, 40 år!

Da jeg dro fra Tana, hadde jeg den følelsen at jeg hadde sett mor for siste gang i live, og det stemte, for mens jeg var ombord på veg til Rotterdam den 8. juli, fikk jeg telefon over satelitt, om at mor var gått bort. Hun hadde sovnet stille inn like etter kveldsstellet. Så da var det bare å få tak i en vikar, og reise så fort som mulig til Tana. Først hjem for å hente svartdressen, og sammen med kona bar det for andre gang i løpet av en måned til Tana, men denne gangen med fly! 17. Juli ble hun stedt til hvile fra Tana kirke, i en fin seremoni både der og på kirkegården. Etterpå hadde vi en minnestund på Smalfjordtun, gamle Smalfjord skole, med god mat og gode kaker! Og så er jeg så heldig at jeg har slike flotte slektninger der oppe som er fantastisk  hjelpsomme og gjestfrie, og ikke redd for å trå til hvis det behøves! Takk til dere alle der oppe i Tana!
Men det skulle komme flere dødsbudskap. Min fetter Arne, som bodde i Bamle, ikke så langt fra meg, gikk uventet bort, og ikke lenge etter fikk vi også melding om at hans bror Jan heller ikke lengre var blandt oss. Dessverre kunne jeg ikke delta i deres begravelser, da jeg var ute til sjøs. Tidligere, i mai, var også deres onkel Simon, gått bort, så 4 stykker i vår familie, i løpet av noen få måneder er tøfft! Måtte de alle hvile i fred!

På tidlighøsten var jeg en snartur, en helg, på besøk hos min datter og hennes mann i Kristiansund. Der traff jeg også min sønn. Var en snartur hos  Enzo og Oddfrid en ettermiddag, men så mye mer ble det ikke tid til. Og istedenfor å glane på TV lørdagskvelden, spilte vi TP! Veldig hyggelig og ikke minst lærerikt! En ettermiddag på golfbanen, fikk vi også tid til, der jeg fikk innføring i utslag, putting, pitching og hva nu alt heter? Å gå en 18-huller tar jo nesten et par timer, så god trim er det i hvertfall! Så kanskje Johnsen kjøper seg golfutstyr når han blir pensjonist om et par tre år!

I begynnelsen av september dro vi til Albir, Costa Blanca i Spania. 25 – 28 herlige grader om dagen, og masse bading i det blå Middelhav. Vi hadde også et basseng utenfor leiligheten vi hadde til disposisjon. Vi leide en bil på flyplassen i Alicante ( ikke dyrt), og vi var på flere fine bilturer i omegnen. En dag dro vi også til Valencia, en fin by som krever mer enn den ene dagen vi var der til å få med seg alt! Men litt trist å se at spanjolene strevde veldig økonomisk, og bl.a. måtte selge hus for å forsøke og klare seg.
I området der vi var, Alfaz del Pi, bodde det ca 10.000 nordmenn i sine ferieboliger. Det lå ca en halvtimes kjøretur øst for Benidorm, og vel to timer med bil vest for Valencia. Jo, dette frister til gjentakelse!

I november så vi nok en ballett av Tschaikowskiy, denne gangen var Kazan- balletten på besøk i Ibsenhuset, og fremførte Nøtteknekkeren for en fullsatt sal, hvorav nesten halvparten  barn. Nok en opplevelse kan en trygt si! Ellers så har jo jeg drevet og sunget i dusjen i hele år, men tror ikke helt det kommer opp mot de musikalske opplevelser vi har overvært i 2012!

Siste tur for Lena og meg i 2012, gikk til London i begynnelsen av desember.  Målet var ikke juleshopping, men å se storbyen. Var riktignok innom både Harrods og Marks and Spencer bl.a.  Harrods kunne jule-vindusutstilling, det må en trygt kunne si. Men t.o.m. fruen fikk nok etter en forholdsvis kort stund der inne, og det var godt å komme ut derfra! Men ellers så vi jo de fleste plassene en må ha med seg hvis man er i London; Big Ben, Parliamentet, Westminister Abbey, London Eye, Tower Bridge, City, Oxford Street, Buckingham Palace, Kensington Palace, Greenwich-observatoriet med nullmeridianen  mm. Et gløtt av nr. 10 Downing Street fikk vi også, litt på avstand og godt bevoktet. Og vi så også juletreet på Trafalgar Square som Oslo by hadde gitt i gave til Londons befolkning, som takk for all hjelp i årene 1940 – 1945. Et tre har blitt gitt hvert år siden 1947! Mens jeg sto ved treet, kom jeg i snakk med en eldre gentlemann som hadde opplevd krigen,og hans sønn, og de var jo veldig interessert da de hørte at jeg var norsk, og "skrøt" litt av at det var "vi" som hadde gitt treet til Londons innbyggere!

Siden det ble jul ombord for meg i år, feiret vi hjemme jul med pinnekjøtt og alt tilbehør før jeg reiste ut 17. desember, og nu ombord i ”ny” båt. Like før jul, på lillejulaften fikk vi en sterk storm i Nordsjøen, og jaggu fikk vi ikke en ny av samme styrken på  Haltenbanken på veg sør fra Nordnorge like etter jul! Men etter det har det vært bra vær, tvi, tvi! Så nu ser jeg frem til å komme hjem til kone og katt i slutten av januar.

Ja, 2012 har vært et år på både godt og vondt. Livet er jo ikke bare en dans på roser, som en bruker å si, men jeg håper at alle griper dagene som kommer, er gode mot hverandre, og får et godt nytt år i 2013!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar