onsdag 30. oktober 2013

First we take Manhattan, then we take Berlin! ( Del 1 av reiseblogg fra USA )

Hvis du legger pila på bildet og klikker, får du en større versjon av bildet
Det var det Leonard Cohen sang, men vi, Lena og jeg, gjorde det motsatt; først Berlin, deretter Manhattan!
(I slutten av april i år var vi nemlig i Berlin, se forrige blogg!)

Nu er vi nettopp vel hjemkommet etter en 16 dagers tur til USA. Vi reiste til JFK airport, NY 8. october via Reykjavik med Icelandair. Der var det bare å hente leiebilen vi hadde bestilt på forhånd, en Chrysler 200,
og kjøre til overnattingen like ved flyplassen, JFK Inn.

Jeg kan nevne at vi tok over 3100 bilder og videosnutter på turen, så her blir det vist kun et lite utvalg for å fortelle litt om turen!


 Undertegnede var neste morgen i frokostsalen, men der var det bare bagels, muffins, søte kaker og elendige frokostblandinger, ikke engang noe ost eller skinke, og bare hvitt brød som ikke smakte noenting, men kaffen var OK!
Så ved 9 tiden lokal tid var vi på vegen, og dura i retning Boston. Etter ca 1 time stoppa vi for å spise frokost, og endte opp på en Mac Donalds sjappe. Bestilte en hamburger som så ok ut på kartet ihvertfall, men fikk noe som dryppet av fett, og french fries'en var en fritert potetkake som heller ikke var noe direkte slankekost! Vi fikk da i oss mesteparten, i tillegg til kaffe. Men vi følte oss begge kvalme resten av dagen.

 Boston viste seg å være en fin by, og viste seg fra sin fineste side med sol og fint vær, og vi fant fort frem til havnen, og museet for det berømte tea party'et den 17. desember 1773, der innbyggere utkledd som indianere kapret et lasteskip, og kastet all teen, 45 tonn, på havnen i protest mot skatten som den engelske kongen ville pålegge folket for å finansiere sitt eget luksusforbruk og krigen mot franskmennene.


Boston er som sagt en fin by, med blanding av eldre hus, omkranset av høye glass- og betongkolosser. Men også mange fine restauranter der man kan spise frisk og fin sjømat, bl.a. hummer! Vi forlot Boston tidlig om kvelden, og overnattet i nærheten av Springfield!På veg ut fra Boston ble vi forbikjørt av denne folkevogna med det litt spesielle registreringsskiltet!

Vegene var fine å kjøre på, med 3 felt i hver retning, og 4 - 5 nærmere større byer. Fartsgrensen var fra 55 - 65 miles per hour, og som regel 45 mph gjennom byene. Jeg tok ingen sjanser, og satte cruisekontrollen på fartsgrensa, og der lå jeg og ble forbikjørt av de fleste, men noen så vi igjen parkert ved veikanten, med en politibil med blinkende lys bak, og en officer som noterte og ga bot! Ja, noen kjørte slik at jeg satt med hjertet i halsen og så på deres halsbrekkende manøvre i trafikken! Men stort sett kjørte folk fint! Vi registrerte at politi satt i såvel sivile som uniformerte politibiler med radar og prøvde å ta råkjørere.Etter ca 1,5 times kjøring var det godt å stoppe for å få seg en fersk kaffetår, og for å strekke litt på beina. Slike service areas var det med jevne mellomrom langs vegene, der man kunne fylle bensin og også få seg noe å spise og drikke. Men det var som regel mest bare hamburgere, frites og slike ting som ikke fristet oss noe særlig etter den første dagens erfaringer! Vi kjøpte som regel fransk eller italiensk brød, ost og skinke, som ble vår veimat, ferdig påsmurt før vi startet dagens etappe.


Et av våre delmål var Niagara Falls, hvor vi ankom dag 3 ved lunsjtider. Vi fant oss et motell på den amerikanske siden, og dro så ut for å ta fossene i øyesyn. Niagara skal visstnok på indiansk bety " vannets torden"!


  Og det var et enormt syn som møtte oss! 5720 kubikkmeter med vann som styrter over kanten hvert sekund!  American Falls er 323 meter bredt, og har et fall på 21 meter, mens Horseshoe Falls på den Canadiske siden er 792 meter bredt med et fall på 52 meter.
Vi fikk også med oss en fin solnedgang over fallene, her er noe av den Canadiske siden foreviget.


Fra Canadisk side ble fossene om kvelden opplyst i forskjellige farger, her rødt...

...og blått!


Dagen etter gikk vi til den amerikanske siden av Horseshoe Falls, etter å ha parkert bilen i et parkeringshus. Spurte en som arbeidet der om det var OK å parkere der vi sto, og han sa at det var helt i orden, men han anbefalte oss å kjøre nærmere heisen slik at vi ikke trengte å gå så langt, hvilket vi gjorde, og "sparte" dermed ca 50 meters gange! Ja, hvorfor gå hvis man kan kjøre?
Og jeg  må bare nok en gang si meg imponert over kraften i vannet som falt over kanten! Men for å se fossen bedre, måtte vi over på den Canadiske siden, og derfor kjørte vi over Rainbow bridge, og inn i Ontario provinsen i Canada.
Horseshoe falls sett fra den amerikanske siden

Her ser man American Falls fra den canadiske siden. Man ser tydelig steinene som har rauset ut, og som gjør at fallet ikke er mer enn 21 meter!Her er Horseshoe Falls sett fra den canadiske siden, og med "Maid of the Mist", båten som tar med passasjerer helt oppunder fossen, og man kan føle kraften fra vannet som "vind" og som "regn". Regnponchoene man får utdelt er nesten til ingen hjelp fordi vannet trenger inn overalt, og har man ikke støvler på, blir sko og bukselegger helt gjennomvåte!


Siden vi allerede var i Canada, fortsatte vi turen til Toronto, som på irokesisk betyr "stedet hvor trærne står i vannet"! Toronto er Nord Amerikas 5. største by med et innbyggertall på 5,6 millioner, og visstnok den byen som vokser hurtigst. Her snakker man over 100 forskjellige språk, og må vel kunne sies å være en av verdens mest mulitkulturelle byer.Selvfølgelig var vi oppe i CN tower, 553 meter over bakken, mens vi tok heisen til ca 440 meter der observasjonsdelen var, og også glassgulvet man kunne gå ut på og se bakken rett under seg, ca 440 meter rett ned! På bildet under ligger Lena på gulvet, mens undertegnedes venstre sko sees nederst i bildet!
Man kunne også balansere utvendig ute på kanten av bygget, riktignok sikret med seler, og gå rundt taket på "edge walk"-delen, men akkurat det lot vi være!!
Her noen bilder av Toronto sett fra CN tower, med the financial district nærmest.
Og vi må også ta med et bilde av Lake Ontario, med Torontos flyplass nærmest!

Vi kjørte også verdens lengste gate, Younge street som er hele 1896 kilometer. Bare for å ha sagt det, vi kjørte kun den delen som var i sentrum av Toronto!

Via linken over kan du lese mer om gaten!

Fra Toronto gikk turen tilbake til USA, og Buffalo som for oss fortonte seg som en ikke så innbydende by. Staten New Yorks nest største by med vel 200.000  innbyggere ( 1,2 mill i hele området ) Byen er kanskje kjent for stedet der kornmøllen ble oppfunnet.
Jeg spurte en mann vi traff nede ved havnen om hva der var å se i Buffalo, og han svarte "nothing really"!Men vi kom da over denne marinebasen/ museet hvor man kunne komme ombord i ubåter og kryssere. Vi ble ikke så veldig lenge der, så vi kjørte til en liten plass, Silver Creek, og overnattet der på et motell.

Morgenen etter fortsatte vi ferden mot Pittsburgh, Pennsylvania, og første stopp den dagen var den koselige byen Erie, som Lake Erie er oppkalt etter. Der kunne vi bivåne MS "Victorian Princess" som la fra kai med brunsch- hungrige turister for en rundtur på havnen.
Dermed har vi altså vært ved to av de store "leikene" som norske sjøfolk kaller dem, Lake Ontario og Lake Erie!
Her er Lena  nede ved havna, og på kaien kunne vi betrakte folk som fisket abbor, en nydelig matfisk, spør du meg!

Og selvfølgelig oppdaget jeg noen forgylte kupler på en kirke på bakken over havna, og det viste seg å være en russisk orthodoks kirke i det som viste seg å være det gamle "russiske" strøket i byen. Kirken var dekorert på vanlig måte med masse malerier på tak og vegger, masse ikoner, og plasser der man kunne tenne lys ( noe vi gjorde ), og ikke minst fantastiske blyglassvinduer i flotte farger.
En prest vi traff inne i kirken, kunne fortelle at det var mye 3. og 4. generasjons russere bosatt i området der, men ikke mange av dem kunne russisk lenger. Med det var et russisk bakeri ikke langt fra kirken, men ingen av husene bar noe preg av russisk arkitektur.Pittsburgh, PaMen det var altså Pittsburgh, PA som var vårt hovedmål den dagen! Ettar å ha etablert oss på motellet, dro vi på by'n, og først da til Point State Park. Her står Lena foran fontenen ute på pynten.
Og "alt" er stort i Amerika, til og med badeendene ( the rubber ducks ) I bakgrunnen skimtes stadion til Pittsburgh Pirates, som visstnok en amerikanske mestre i baseball. Det var fullt av folk ute som benyttet den flotte dagen til å promenere langs vannkanten, mens gradestokken viste flerogtyve grader C!

Vi prøvde å få hjelp til å finne frem, men denne typen nektet plent å snakke til oss. Han satt der i samme posisjon; skulle nesten tru han var en statue!
Men etter å ha vandret litt i finansdistriktet og down town, fant vi en italiensk restaurant, der vi etterhvert ble servert pasta med sverdfisk, og kaninragupasta   ( jeg fant bare et par biter kanin i raguen ) mens det i sverdfiskpastaen var rikelig med fiskebiter. Sverdfisken hadde en heller nøytral smak!
Byen var tidligere en typisk industriby, basert på kull og stålindustri, ettersom det var store forekomster av kull i området. Nu har imidlertid helse, utdanning, teknologi og økonomi overtatt som byens drivkrefter. Vi kunne telle ihvertfall et titalls universiteter i byen!


Her er Lena ved en fontene rett ved siden av stedet der USA's første kommersielle radiostasjon ble startet, på 1940-tallet hvis jeg husker korrekt.


Nydelige høstfarger som her over Allegheny fjellene, med høyeste punkt på 1482 m.o,h.

Morgenen etter fortsatte vi ferden, med flotte høstfarger overalt, og denne dagen var vårt mål Washington DC, som ikke er noen delstat, men et føderalt område. På gps'en måtte jeg skrive inn Maryland som delstat, og da gikk resten som en lek.
Washington DC er ikke så veldig stor, ca 618.000 innbyggere, og det var rimelig enkelt å kjøre både i byen og de omliggende områdene. Men vi parkerte utenfor motellet, og lot bilen stå der de tre dagene vi var i byen.
Det var en halv times spasertur ned til Union Station, og Capitol Hill.

Her følger noen bilder av det vi så i Washington:


Studerer kartet ved Union Station
Capitol Hill sett fra dammen ved Ulysses Grant's memorialWashingtonmonumentet, under oppgradering
Det hvite hus


"Vaskeekte"/ plastikk indianer? som vi møtte
på veg fra det hvite hus mot WW II
memorial hvor vi så flere veteraner
uten lemmer i rullestoler, der de holdt
en slags markeringer mot govt shutdown.
En Irak veteran vi kom i snakk med. Han var permittert
pga the government shutdown. Hadde mistet foten i
Irak, og jobbet nu som portvakt ved et av anleggene
i Washington og hadde vært uten lønn i 14 dager.
Han forsto ikke hvorfor folk ikke gjorde
det som presidenten sa. Men et par dager etter var han
nok tilbake på jobb. Alle museer o.l. var stengt pga den
økonomiske krisen!
Fra Arlington æreskirkegård
Abraham Lincoln Memorial


Pentagon sett fra toppen av Arlington

Slik ser Pentagon ut fra luften. Har "knabbet" bildet fra Wikipedia. Den dagen vi forlot Washington DC, kjørte vi via Pentagon for å ta bygningen i nærmere øyesyn, men overalt sto det fotoforbud, og det var litt skuffende å bare kunne se rett inn i de store veggene. Så det var ikke "spennende" i det hele tatt! Fant også bare parkering for ansatte!
Washington DC sett fra toppen av Arlington æreskirkegård. Her besøkte vi bl.a gravene til J. F. Kennedy, Bobby Kennedy og Edward Kennedy. Ved siden av JFK lå også Jaqueline K. Onassis.
Man ser Potomac elven som skiller Washington DC fra staten Virginia der Arlington ligger.


Senatet

Her er nok et bilde jeg har "rappa" fra Wikipedia, som viser salen der senatorene møtes. ( The 111. congress ). Vi besøkte begge husene, og satt på galleriet omtrent der hvor bildet er tatt fra. Det var ikke lov for oss å fotografere der inne, og vi overvar altså den høytidelige åpningen av senatet , forøvrig det 113. i rekken, den dagen da "alt" ordnet seg. Så flere kjente fjes, som holdt engasjerte innlegg, og vi forsto tidlig at der var vilje tilstede for å løse den økonomiske krisen, med vendinger som "vi må legge partistridigheter tilside og arbeide for America og dets innbyggere"! På hotellet om kvelden så vi på TV at senatorene med stort flertall var blitt enige om å si ja til en løsning, og saken ble så sendt over til representantenes hus i andre enden av bygget ( Capitol ) for avstemning, og også de sluttet seg til forslaget, og president Obama underskrev loven så snart alt var vedtatt!

Utenfor Capitol var det hver dag utallige TV team som rapporterte og intervjuet eksperter.
 Vi så også mange som demonstrerte mot politikerne med plakater de holdt opp, utenfor Representantenes hus som er til venstre i bildet over, mens senatet er til høyre i bildet. Alt gikk rolig for seg, men jeg kunne se at politiet filmet demonstrantene som samlet seg utenfor Capitol.

Etter besøket i Senatet, trasket vi litt rundt, og måtte selvfølgelig inn på en "ekte" amerikansk kafe for å spise, og fruen valgte sushi mens jeg tok noe caribisk mat.


 Fra Washington DC kjørte vi til Philadelphia, også en historisk by hva gjelder bl.a. uavhengigheten! Her ser vi deler av byen sett fra Camden, NJ siden av Delaware elven.

Her følger et knippe av bilder fra Philly:
Philadelphia City Hall
Liberty Bell
Love park

Kunstverk av fly, eller er det designet
av Picasso? Ihvertfall ikke flyvedyktig!
Lørdag 19. october var siste dag på veien, og ved lunsjtider ankom vi vårt motell på New Jersey siden av Hudson River hvor vi skulle bo de siste 5 dagene for å gjøre New York. Der lastet vi av våre pakkenelliker, og kjørte så under Hudson river gjennom Lincoln tunnelen, og videre gjennom Manhattan mot JFK airport for å levere bilen. Ved avlevering av bilen kunne man registrere at vi hadde kjørt ca 1450 miles tilsammen, eller vel 2300 km!
Vårt første møte med Manhattan


Tilbake til Manhattan tok vi metro'en, og gikk av ved bussterminalen i 42. street/ 7th Avenue, der vi kunne ta shuttle buss direkte til vårt hotell i New Jersey. Bussen kostet 3 dollar pr pers, og den brukte vi hver dag til og fra Manhattan. For lettest å komme oss rundt for å se de forskjellige severdighetene, kjøpte vi ukeskort for metro'en til 31 dollar hver; en rimelig og lettvint måte å komme seg rundt på! Kan nevne at en hop on- hop off buss kostet fra 30 - 50 dollar for en dag.

Men for å fortelle litt om New York, må jeg nok ty til del 2, så dermed avsluttes del 1 av vår USA reise!

2 kommentarer:

  1. Fin og interesant besskrivelse av turen, + masse fine bilder! :-) Trond!

    SvarSlett