lørdag 2. november 2013

New York, del 2 av reiseblogg fra USA

New York. Slik omtrent var vårt første møte med byen! Med utsikt mot Empire State building, og med "kink" i nakken etter kun kort tid med å se oppover, mot alle skyskraperne.
 Etter å ha kjøpt ukeskort for metro'en, kjørte vi til sørspissen av Manhattan, for en plass måtte vi jo begynne! Men før dere begynner å lese, må dere huske på at dette ikke er noen faktasak om New York, kun mine egne erfaringer og vurderinger! 
(Noen rene fakta om bl.a. bygninger o.l. har jeg nok hentet via Wikipedia og diverse brosjyrer). Og husk: legg piltasten på bildet og trykk, for da får du bildet i helskjerm!
Er man i New York, så prøver man å få med seg de viktigste bygninger, monumenter, steder, gater og ellers hva der er av severdigheter.
Noe av det første vi gjorde søndag 20. oktober var å besøke Frihetsgudinnen ute på Liberty Island. Turen over fra Battery Park tok ikke så lang tid, og vi seilte forbi Ellis Island, som dessverre fortsatt var stengt ( "ettervirkning" av government shutdown )Statue of Liberty, 93 meter høy målt fra fra bakken til toppen av fakkelen,  var opprinnelig en gave fra det franske folket til USA's befolkning, som et tegn på det gode vennskapet landene imellom. Statuen ble avduket i 1886, og har siden da stått på den lille øya i Hudsonelvas munning og ønsket immigranter og sjøfolk velkommen til New York og USA!

 Fra Liberty Island hadde vi fin utsikt mot den sørlige delen av Manhattan. World Trade Center sees til  venstre i bildet! Vi hadde også fin utsikt mot Brooklyn Bridge, som vi senere skulle gå over ( bildet under ).


Etter å ha tatt båten tilbake til Manhattan, var nemlig det neste vi besøkte 911 Memorial og nye WTC, noe som egentlig gjorde sterkt inntrykk på oss!  Parken er enda ikke helt ferdig utbygd, og det pågår fortsatt utbyggingsarbeider der.


Til venstre ser vi WTC slik det fremstår i dag, der det strekker seg 541 meter over bakken. Til høyre ser man WTC silk det var inntil den skjebnesvangre dagen i september 2001, med de velkjente tvillingtårnene.


I dag er det bygget to basseng, et nordlig og et sørlig, som er plassert akkurat der de to tvillingtårnene sto. På kanten rundt de to bassengene er det inngravert  navn på alle de 2977 omkomne fra tilsammen 90 nasjoner, den eldste på 85 år, mens den yngste bare ble to år! 
Over ser vi Lena i parken for 911 Memorial, der trær har begynt å få litt størrelse etter at alt ble svidd av den fatale septemberdagen for 13 år siden. Men det var ett tre, et pæretre, som på mirakuløst vis overlevde, og nektet å gi seg,  og den brannskadde stubben ble tatt hånd om av New Yorks gartnere, og pleiet frem til det spirte igjen i en annen park, og etterhvert plassert tilbake der det opprinnelig sto, som symbol på overlevelse. Foreløpig er det bardunert fast med vaiere til det har slått skikkelig rot!
The Survivor Tree

Etter besøket på 911 Memorial, fortsatte vi vår vandring oppover Broadway, som faktisk begynner helt i sør på Manhattan. Vi passerte Wall Street, og utenfor børsen sto det en okse, og jeg vet ikke om det bringer lykke, men alle måtte bort og berøre oksens edlere deler, så også Lena. Oksen er alle børsarbeideres "skytshelgen", og symboliserer styrke, og også ønske om høye priser for aksjer mm.

Oksen i Wall Street


Bare for å ha nevnt det; jeg har gjort ansiktet til ham på bildet
litt ugjenkjennelig, hvis noen lurer på hvorfor det er litt utydelig!Her er et par bilder av noen "kjendiser", uten at vi kunne kjenne dem igjen. De to til venstre kan være modeller det lages reportasje om til noe moteblad el. likn. Hun i midten kom ut fra et bygg oppe i Teater District på Broadway, med livvakt, og masse hylende ungjenter rundt. Kanskje noen kan fortelle meg hvem det er? De to rumpene, eeeh, jentene til høyre viser kun motstykket til de mer omfangsrike.

Her er "gata vår", 42. street, som var utgangspunktet for alle våre turer rundt om i New York. Shuttlebussen fra New Jersey siden hadde endestasjon her i 42./ 7th avenue, PABT, Port Authority Bus Terminal. Til høyre i bildet ser man to bokstaver, SK. Her fant vi butikken der vi hjemmefra hadde fått med oss et ønske om å kjøpe sko, Sketchers, som visstnok ikke er å få tak i her på bjerget. Vi ble jo mottatt av meget pene jenter, dansende til discomusikken, ( eller var det rap?)  som strømmet ut fra høyttalere. De lurte jo på hvor vi kom fra, og det var nok ikke ofte de hadde kunder fra Norge, sa de! Skoene det var snakk om ble kjøpt, pluss at fruen og jeg likesågodt kjøpte oss et par hver, siden det viste seg å være kjempegode sko. Da vi skulle gå, kom jentene og tok oss i handa og takket for handelen! Ja, det ble jo tross alt nesten 200 dollar på sko på noen små strakser! Antakelig ikke hverdagskost for verdensvante newyorkere heller! Men for mange nordmenn synes det kanskje som blåbær, og mange betaler nok mer enn gjerne 1200 kroner for kun ett par sko!


Mandag 21. oktober var vårt første mål å besøke Empire State Building, ferdig i 1931, 381 meter høyt, dog 443 meter med antennen på toppen.
Bygget har 102 etasjer.  Vi var "bare" oppe i 86. etasje, men vi så New York kjempegodt derfra. Dessverre var det litt disig den dagen, så bildene ble ikke helt som vi hadde ønsket oss. Men, du verden for et syn som møtte oss.
Man kan jo ikke annet enn å bli imponert!
Det var jo også her King Kong i sin tid drev og klatret, og skremte byens borgere!


Bl.a Chrysler building sett fra Empire State
Utsikt nordvestover


Sørlige Manhattan sett fra Empire State building

              Her er noen flere bilder med utsikt over New York, sett fra Empire State building:
Utsikt nordover mot Central Park
Etter besøket vårt i Empire State building tok vi metro'en sørover til Coney Island, Brooklyn, og endte opp på Brighton Beach, kanskje ikke så kjent for oss nordmenn, men som det fremgår av bildene var det et Russland i miniatyr. Alle snakket russisk, og er kjent for russere flest fra flere filmer.

T.o.m.  egne russiske ølbiler hadde dem!
Hammer og sigd

På denne kafeen kjøpte vi vår lunsj den dagen, nemlig chebureki, og pirog s'kapustoy ( piroger med kål ), samt kaffe. Det hele tok vi med oss ned på stranden, og slappet av på strandpromenaden i solskinnet der. Kom også i snakk med to damer som hadde flyttet dit fra Ukraina, og de savnet ikke Sovjet/ Russland/ Ukraina i det hele tatt. Her fikk de alt, og hadde alle sosiale goder som man kunne tenke seg. Og de hadde lite godt å si om Obamacare, hvilket vi ikke skal komme nærmere inn på her!
Brighton Beach kan vel sammenlignes med Chinatown, og f.eks. Little Italy som vi også var innom.Og her er fruen barbeint på sin vandring på Brighton Beach!
Vi tok turen fra Brighton Beach via Brooklyn, og gikk over Brooklyn Bridge mot Manhattansiden. ( Var det ikke her Godzilla endte sine dager, inntullet i alle vaierne?) Det var spesielle regler for hvordan man skulle gå. Vi måtte følge feltet for fotgjengere, ellers kunne vi risikere å bli påkjørt av syklister. Til venstre er Manhattan Bridge sett fra Brooklyn bridge, og til høyre er Lena med Manhattan Bridge i bakgrunnen.


Vi var også innom et museum for alle amerikanske indianere, og det var for meg interessant å sammenlikne indianernes påkledning, duodji, og levesett generelt med samenes. Der var mange likhetstrekk, spesielt det som gjaldt de som levde av jakt på caribou'en, den amerikanske reinen!
Indiansk "primstav" som viser reinens betydning for dem.
Same i New York? Likheten er der, men det er
bilde av en indianer!Slik tok indianerne spedbarna med seg, mens samene brukte komse.Til høyre klesdrakt og fottøy, en del forskjellig fra det samene bruker, men likheten er der! Her et par bilder fra Chinatowm, der man solgte mye juggel, men også god kinamat. Vi var der to ganger, og andre gangen ble vi overalt tilbudt "watches,  watches". Man hadde tydeligvis fått en forsending av billige klokker noenstedsfra!


Broadway! Hvem har ikke sett lysene og folkelivet derfra på TV. Her er noe av det vi så og opplevde:


The naked cowboy


 Over, den nakne cowboy, som reklamerte for et show en eller annen plass på Broadway, og det samme gjorde den nakne indianer, kompisen hans. Begge var i alle fall populære blant damene som gikk forbi, og mer enn gjerne ville bli foreviget sammen med.

Ellers traff vi mange "rare folk og dyr", både Mikke, Mini, Spiderman og andre jeg ikke helt dro kjensel på, men har sett glimt av dem på TV!Kjent fra filmen om Forest Gump!
Og her kunne man spise sjømat, døren sto åpen, og det var bare å strene rett inn!

For ikke å glemme alle teatrene som lå på rekke og rad langs hele gaten. Billetter ble man tilbudt overalt, så der var bare å velge og vrake! Enten man ville på musical, eller kanskje på et "talk show"?


Nestsiste dag i New York besøkte vi Central Park, og vi følte da at høsten hadde kommet til byen. Da vi kom til NY den 19. oktober, var det rundt 20 grader, og t-skjortevær, mens det den 23. oktober bare var 5 grader og en heller kjølig vind fra nordvest! Så turen i Central Park ble bare på ca 2 timer, og enda var vi ikke halvveis. Vi startet ved Trump tower og gikk nordover. Vi spurte en mann som var ute og luftet sin hund om hvor lang tid en trengte på å se Central Park. Hele dagen, svarte han, men det kommer selvfølgelig an på hvordan en legger opp ruten gjennom parken. Men det var tydelig at parken var blitt gjort i stand til å møte vinteren, og det var heller ikke så mange sjeler å se i parken. Men joggerne og trimmerne var der, der de løp lange stiene og veiene i parken.
Trump hotel and tower


Alice ( og Lena ) in Wonderland
På en benk i parkenMan kunne også leie hest og vogn
Fra parkanlegget
Vi dro deretter nedover i byen igjen, og besøkte da  Rockefeller center, med egen kunstløpsbane utenfor.Lena med the ice rink i bakgrunnen

                                       Så til slutt et siste bilde fra New York, her Chrysler Building
Chrysler Building

Kort etter avg Keflavik


24. oktober 2013 kl 20.30 om kvelden lokal til reiste vi med Icelandair tilbake til Norge via Reykjavik. Vi landet den 25. kl 12.20 norsk tid på Gardermoen, og da var det bare å sette seg i bilen og kjøre hjem til sin egen seng. Det gikk noen dager før en følte at jet lag'en hadde gitt seg.
Som sagt tidligere, vi tok godt over 3000 bilder, så dette ble bare et forholdsvis lite utvalg som ble presentert her. Jeg håper derfor at dere likevel har fått, om ikke annet så et aldri så lite inntrykk av vår tur! Og vi hadde kjørt ca 2300 kilometer på amerikanske veger, og vi sitter derfor igjen med veldig mange inntrykk fra hele turen. Med stor sannsynlighet reiser vi nok tilbake!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar