onsdag 19. oktober 2011

Jerusalem


Klikk på bildet, så kan du se det i større format!
Halv åtte om morgenen den 10.oktober sto vi oppstilt på fortauet utenfor hotellet i Tel Aviv og ventet på bussen som skulle ta oss til Jerusalem, en tur på ca 1 time, og ca 61 kilometer.  Byen som opprinnelig het Jebus inntil den ble erobret av Kong Salomo i år 1000 f. kr., og opplevde flere ødeleggelser, og atter gjenoppbygninger, bl.a. av Kong Herodes, inntil romerne ødela byen i år 70 e. kr. Så man kan trygt si at Jerusalems historie er  skrevet i blod og stein.
Må si at det var med spenning og glede vi så frem til denne dagen. På veien passerte vi skilt som viste vei til flere kjente steder, både på godt og vondt; Ramallah, The good samaritan, og Jeriko, verdens eldste by, grunnlagt ca 8000 år f.kr., som vi så litt fra avstand.
Jerusalem er i dag hovedstaden i Israel, en travel storby i Mellom Østen.


Klippemoskeen sett fra Oljeberget

Maria Magdalena kirken, også sett fra Oljeberget.
Nederst på bildet kan man skimte en ca 4000 år gammel
kirkegård.
Vår første stopp var på Oljeberget, hvor vi fikk et flott panoramasyn over store deler av Jerusalem. Så hastet vi videre til Gamlebyen, for å komme 50 busslaster med cruiseturister i forkjøpet, i tillegg til de vanlige ca 100 busslaster med turister som hver dag besøjker Jerusalem, slik at vi slapp å gå i lange køer. Fra Oljeberget kunne vi se bl.a. Klippemoskeen, som er bygget over stedet der det gamle Tempelet skal ha ligget. Det er mange som påstår at klagemuren er en del av veggene til Tempelet, men det er visstnok ikke korrekt. På det andre bildet ser vi tårnene på Maria Magdalena kirken, kirken som ble bygget i slavisk stil på oppdrag av tsar Alexander III ( av Russland ), Maria fra Magdala ( Magdalena ) var familiens skytsengel. Spirene blir i dag vedlikeholdt av nonner fra Hviterussland.

For å komme inn i Gamlebyen i Jerusalem, gikk vi gjennom Jaffaporten, og til Gravkirken, som "inneholder" både Golgata og Jesu grav.


Innenfor Jaffaporten
Til venstre relativt moderne brolegning, mens steinene til høyre på bildet er fra Romertiden!


Golgata
Første stedet i kirken vi besøkte, var stedet der Golgata skal ha ligget. På bildet til høyre kan man se et hull midt i som man ved å gå ned på kne, (under et slags alter), kunne stikke armen nedi, og der kan man kjenne berget der korset skal ha stått. Vi måtte selvfølgelig også prøve, og nedi der var det nok en del lapper med bønner mm før man kom til selve berget. Det var lang kø for å slippe til.
Ved Jesu grav



Videre fra Golgata gikk vi ned en etasje til Jesu grav, eller rettere sagt det som illustrerer Jesu grav. Kirken er jo bygd på 1600-tallet, og graven skal egentlig ha ligget en annen plass, men steinen som ligger oppå graven, skal være fra stedet der man mener graven opprinnelig skal ha ligget, og det er en av Israels mest hellige steiner.


Vi gikk gjennom hele kirken, med bl.a. masse fine bilder, ( ikoner ), og mosaikk, i tillegg til alle andre religiøse utsmykninger. En etasje ned var vi plutselig på 1100-tallet, mens vi ytterligere en etasje ned ( ca 7 meter ) med ett befant oss på planet der Jerusalem sto på 400- tallet.

Likene ble som regel vasket med vann før gravlegging.
Jesus ble visstnok vasket med olje!
Mosaikk av forberedelsene til Korsfestelsen
Stående: Maria, Jesu mor.
Knelende ved hans føtter: Maria Magdalena.
Jomfru Maria

Fra Kirken, fortsatte vi gjennom Gamlebyen, ca 2 X 2 km stor, omgitt av murer, med trange gater med boder og basarer, der man kunne kjøpe souvenirer, tepper, krukker, klokker, religiøse "artikler" ( utskårne kors o.l. ), hodeplagg, klær, diverse mat, krydder med mye mer, og videre nedover..
Trange gater med basarer
Man kunne kjøpe bl.a. godterier og
tørket frukt, bl.a dadler


En av Via Dolorosas mange "stasjoner" med historien om
Jesu vandring med korset mot Golgata.
...Via Dolorosa. Langs gaten var det markert 12 stasjoner, her illustrert med stasjon 5, der kvinnen Veronica prøvde å gi vann til Jesus, men ble bryskt avvist av de romerske soldatene. F. eks stasjon 7 viser stedet der Jesus falt for andre gang. Egentlig skulle vi vel strengt tatt gått oppover Via Dolorosa, og endt oppe på Golgata, men det var nu slik vår guide ledet oss.


Pressing av granatepler

Granateplejuice er nydelig, forfriskende og ikke minst full av vitaminer!
På vår videre vandring mot Klagemuren, stoppet vi for å leske oss litt med granateplejuice, før sikkerhetskontrollen vi måtte igjennom for å slippe inn i det jødiske kvarteret.
Klagemuren i Jerusalem
Anastasia og Jelena ved Klagemuren.
Jentene  fikk ikke komme til Klagemuren der mennene gikk inn. De måtte gå inn der bare damer slapp inn. Jeg fikk en jødisk kalott på hodet, og så var det bare å traske bort til muren for å ønske seg og sine all mulig lykke.



Gutt ( ca 13 år ) som feirer sin Bar Mitzvah
Noen av lappene med bønner som er
stukket inn i Klagemuren
Mann ved Klagemuren

På "herresiden" var det flere gutter som feiret Bar Mitzvah, jødenes konfirmasjon, mens damene stå på stoler på sin side av gjerdet som skilte damer/ herrer,og kastet konfekter innover og sang og ropte på en spesiell måte ( ved bruk av tungen ), mens menn og gutter sang og danset under feiringen. Som det kan sees på bildet, hadde noen 7 sorte bånd rundt underarmene, som visstnok skulle symbolisere de 7 ukedagene - for meg uvisst av hvilken grunn.
Vi avsluttet besøket i Jerusalem med en felles lunsj for hele gruppen, sammen med vår guide, Yahud, en meget dyktig og kunnskapsrik mann som gjorde besøket veldig interessant. Vi kommer nok flere ganger tilbake til Jerusalem, for det er så mye mer å se og sette seg inn i, enn det vi nådde på den korte tiden vi var der.


Fra Jerusalem tok vi en snartur til Dødehavet som ligget 400 meter under havnivå. På veien ned, møtte vi en beduin med kamel, og jeg ble tilbudt 20 kameler for reisefølget mitt, men jeg synes prisen var for lav ( hadde han tilbudt meg 40 - 50 kameler, så kanskje...) Ved Dødehavet smurte vi oss inn med "gjørme" som skulle være bra for huden. Og så fløt vi i havet som er 10 ganger så salt som f.eks Middelhavet. Fikk litt saltvann i munnen, og det var  helt forferdelig. Men, vi kan nu si at, we've been there, done that! Og dermed en erfaring rikere.
Vi møtte en beduin med kamel...

"Jentene" innsmurt med gjørme.

Her er beviset: Johnsen som flyter i Dødehavet
Etter å ha fått dusjet av seg salt og gjørme, smakte det fantastisk med en kald Goldstar! Turen fra Dødehavet til Tel Aviv tok ca 2 timer, så det var mørkt allerede da vi kom tilbake til hotellet, men man kan trygt si at det hadde vært en innholdsrik, og lærerik dag!

2 kommentarer:

  1. Hei Jarle! Alltid trivelig å lese bloggen din. Nu e æ ikke så opphengt i "bibelhistorie" da, men blir litt mer interesant når det e skrevet av noen man kjenner! ;-) Flott skrevet, og fine bilder! :-)

    SvarSlett
  2. Hei Trond! Hyggelig at du liker dette! Jeg er heller ikke så religiøs at det gjør noe, men all historie er nu interessant! Du får ha en god tur til Oslo, og nordover igjen!

    SvarSlett