torsdag 2. desember 2010

Julebakst

Da er man igang med julebaksten. Det blir ikke 7 sorter, men i alle fall 3; smultringer, kakemenn og krumkaker. I dag ble smultringene stekt, etter å ha laget deigen i går, slik at den sto kaldt i kjøleskapet natten over. Det er ikke vanskelig, og som dere ser kan selv far gjøre det! Disse smultringene puttes i poser og fryses. Enkelt å ta opp; de tines mens kaffen kokes!
Regner med at i morgen er kakemenna "i boks" også. Neste uke står krumkaker for tur. Har et krumkakejern med "trafikklys", slik at alle kakene får samme farge, gyldne og fine, og du så godt med f. eks multekrem til!
Vanligvis har jeg også laget julekake, dvs et slags hvetebrød med rosiner i, som er veldig godt sammen med sylte - salt og søtt sammen - prøv det! Vet ikke om det blir julekake i år, fordi jeg reiser ut den 17. desember, og for meg personlig blir det jul ombord i år - min tur i år! Men Lena og hennes døtre som skal være hjemme i julen, har "adoptert" den norske julen helt og holdent! De liker til og med pinnekjøtt som mat på juleaften! Tidligere feiret de ortodoks jul, dvs den store dagen var imidlertid nyttårsaften borte i Russland. Det var dagen man ga hverandre gaver. Feiringen begynte gjerne med champagne og kaviar ( en tradisjon som vi også har i dag ), forskjellige kaldretter, masse deilige salater, og siden en varmrett som kan være kylling, kjøtt eller tom fisk! Bordet er dekket hele tiden, og innimellom kan man danse, for så å fortsette ved bordet, helt ut i de små timer! Så vi har i vår familie etterhvert blandet tradisjoner når det gjelder jule/ nyttårsfeiringen, tatt det beste fra begge sider!
Ombord feirer vi også på tradisjonell måte. Jeg, som eneste nordmann, har pinnekjøtt ( og aquavit ), mens russere, litauere og ukrainere spiser and, eller hel spegris, og selvfølgelig de tradisjonelle salatene, samt en aldri så liten skvett vodka! Så vi lider absolutt ingen nød. Eneste savnet er jo selvfølgelig familien!
Ha en fortsatt god førjulstid!

1 kommentar: